Kurczak po maltańsku | Chicken stew a'la maltese

Skomentuj

Był królik po maltańsku, a dziś chciałam się z Wami podzielić innym przepisem na prostą i przepyszną potrawę kuchni maltańskiej, czyli kurczaka po maltańsku.
Zobacz również Pieczone skrzydełka z ziemniakami i rozmarynem
Składniki dla 4 os.:
  • 1 kg części kurczaka (podudzie, udo lub ćwiartki);
  • 2 duże cebule;
  • 4-5 ząbków czosnku;
  • 200-250 ml czerwonego wytrawnego wina;
  • duża puszka pomidorów (400 g);
  • szklanka soku pomidorowego;
  • 3-4 liście laurowe;
  • przyprawy: sól, oregano lub tymianek, czerwona papryka w proszku, 2-3 krople sosu tabasco;
  • 3-4 łyżki oliwy.
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w półksiężyce, ząbki czosnku przekrawamy na 4, a wcześniej oskurowanego kurczaka dzielimy na mniejsze porcje (podudzie, udo i grzbiet).

Do głębszego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy cebulę do zeszklenia, solimy. Dodajemy czosnek, a po ok. 3-4 minutach słodką paprykę. Smażymy chwilę cały czas mieszając, po czym wrzucamy kurczaka, solimy i obsmażamy dokładnie z każdej strony.. Teraz możemy wlać płyny, czyli wino, pomidory i sok pomidorowy (powinny przykrywać kurczaka). Teraz też dodajemy liście laurowe.

Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 40 minut. Co ok. 15 minut obracamy kurczaka i mieszamy resztę składników. Po tym czasie ściągamy pokrywkę i redukujemy sos jeszcze przez 10 minut. Dzięki temu będzie gęstszy.

Tak przygotowanego kurczaka podajemy ze świeżym pieczywem, które służy do zbierania sosu.
Smacznego :-)

0 komentarze:

Prześlij komentarz