Kasza jaglana | Millet

Skomentuj

Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Odkwasza i oczyszcza organizm, działa moczopędnie, delikatnie podprażona rozgrzewa oraz dostarcza niezbędnych substancji odżywczych. Nie zawiera glutenu, a więc nadaję się zarówno dla małych dzieci, jak i dla osób, które są na diecie bezglutenowej.
Zobacz również Olej lniany | Linseed oil
Kasza ta posiada również właściwości antywirusowe i wysuszające, dlatego też polecana jest przy przeziębieniach lub zapaleniach górnych dróg oddechowych.

W kaszy jaglanej znajdziemy pierwiastki żelaza, magnezu i miedzi. Jest również źródłem witamin z grupy B, witaminy E i lecytyny, która korzystnie wpływa na nasza pamięć oraz koncentrację. Zawiera również krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na stawy, włosy, skórę oraz paznokcie. Dodatkowo ma w swoim składzie antyoksydanty, które chronią organizm przed działaniem wolnych rodników oraz aminokwas tryptofan, który pomaga w walce ze stresem.
 

Sposób przygotowania:
Sposobów na ugotowanie kaszy jaglanej jest wiele: na wodzie w proporcjach 1 do 3 (jedna miarka kaszy, 3 płynu), na mleku (w takich samych proporcjach) lub na wodzie i mleku.

Zanim zacznę gotować kaszę, zalewam ją wrzątkiem i dokładnie płuczę. Czynność powtarzam dwa razy (dzięki temu kasza nie będzie miała gorzkiego posmaku. W tym czasie już podpalam gaz pod garnkiem, w którym znajduje się mieszanka wody i mleka. Kiedy zawartość garnka zaczyna się gotować, wsypuję kaszę, przykrywam pokrywką. Gotuję na bardzo małym ogniu przez ok. 15 minut. Czasami tylko zaglądam, ile jeszcze pozostało płynu. Nie mieszam. Kiedy praktycznie cały płyn odparuje (tak się zazwyczaj dzieje po ok. 15 min.) skręcam gaz i pozostawiam pod przykryciem jeszcze przez conajmniej 15-20 minut. Po tym czasie kasza jest już gotowa.
Tak przygotowaną kaszę jem z dodatkami takimi jak np. siemie lniane czy suszone owoce. Często dodaję też pół łyżeczki miodu, wiórki kokosowe i odrobinę cynamonu - pycha :-)
Wiem, że jest też sporo posiłków typowo obiadowych z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Wówczas zaleca się jeszcze do gotowania dodać szczyptę soli. Może Wy znacie jakieś proste i smaczne przepisy z wykorzystaniem tej kaszy? Chętnie je poznam.

0 komentarze:

Prześlij komentarz